Keltisch zeezout
Keltisch zeezout komt uit de Guérande, een streek in het zuiden van Bretagne, Frankrijk.
Keltisch zeezout is in twee vormen verkrijgbaar:
Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een oude Keltische methode en volgt deze traditie al meer dan 2000 jaar. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen.
De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt.
De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven.
De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout dan handmatig op. Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact.
Keltisch zeezout is in twee vormen verkrijgbaar:
- Als ‘sel gris’ (grijs zout), ook wel ‘gros sel marin’ (grof zeezout) genoemd
- Als wit tafelzout, ‘fleur de sel’ (bloem van het zout) genoemd
Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een oude Keltische methode en volgt deze traditie al meer dan 2000 jaar. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen.
De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt.
De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven.
De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout dan handmatig op. Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact.
Waarom Keltisch zeezout gebruiken?
Het Keltisch zeezout kan je zien als een boost aan mineralen en niet zozeer als 'zout'. Dit zeezout bevat heel wat mineralen, allemaal in hele kleine hoeveelheden. Er zijn weinig supplementen die op de markt verkocht worden die de 84 mineralen allemaal bevatten. Waarom dan niet gewoon werken met dit Keltische zeezout? Het is goedkoop en in België in bijna alle supermarkten beschikbaar.
|
Hoe dit zout gebruiken?
Voor dagelijks gebruik: gewoon mee koken. Gebruik het zout voor op de groeten, de aardappelen, vlees, vis, kip, etc... De hoeveelheid zout ligt wel in een andere verhouding dan het gewone witte keukenzout, dus even testen en uitproberen wat voor jou past is het beste. Door er dagelijks mee te koken, hou je je mineralenbalans in evenwicht. Bij hoofdpijn: Maak een kop water warm zoals je water opwarmt om thee te drinken. Roer hierdoor 1/4 tot 1/8 theelepeltje keltisch zeezout en drink het op als een bouillon. Rust gedurende 30 minuten (ogen dicht), en bekijk of nadien je hoofdpijn is opgeklaard. Als je hoofdpijn opgeklaard is, weet je ook dat je hoofdpijn te wijten was aan een tekort aan mineralen. Is je hoofdpijn niet weg, moet je misschien alsnog toch nog medicatie nemen. Bij krampen en vermoeide spieren: Maak een kop water warm zoals je water opwarmt om thee te drinken. Roer hierdoor 1/4 tot 1/8 theelepeltje keltisch zeezout en drink het op als een bouillon. Dit doe je telkens als je deze krampen hebt. Als je mineralen weer aangevuld zijn, zal je merken dat de krampen wegblijven. In dag geval moet je dit niet verder blijven doen. Het betekent gewoon dat je voldoende mineralen hebt nu. Bij slecht slapen: Maak een kop water warm zoals je water opwarmt om thee te drinken. Roer hierdoor 1/4 tot 1/8 theelepeltje keltisch zeezout en drink het op als een bouillon. Dit doe je telkens net voor je gaat slapen. Als je merkt dat je na een paar dagen beter kan inslapen of doorslapen, had je een tekort aan mineralen en is dit nu aangevuld. Dus je hoeft dan zeker niet verder te doen met het drinken van zo'n kop water met zeezout. |
Let op dat deze middeltjes je een extra boost aan mineralen geven, maar dat je er zeker ook niet teveel van mag nemen.
Kijk ook uit, als je last hebt van hoge bloeddruk, dan is het best dat je je bloeddruk kan meten om te zien of deze niet omhoog gaat.
Kijk ook uit, als je last hebt van hoge bloeddruk, dan is het best dat je je bloeddruk kan meten om te zien of deze niet omhoog gaat.