In een onderzoek toont Peter Litchfield (wetenschapper) aan via een specifieke scan hoe weinig zuurstof onze hersenen nog hebben na 1 minuut hevig hyperventileren.
Links zie je de opname van iemand die normaal en rustig ademt. Rechts zie je de hersenen van dezelfde persoon na 1 minuut sterk hyperventileren. De hoeveelheid zuurstof in de hersenen is gemiddeld met 40% afgenomen. Dit merk je zelf al snel wanneer je bvb een luchtmatras met je mond moet opblazen. Je voelt je dan duizelig en draaiering worden. Stop je met blazen en ga je weer gewoon ademen, dan gaat dit ook weer snel over. Dat de zuurstofopname in onze hersenen zo snel daalt, heeft 2 oorzaken: 1) De wand van je slagaders bestaat uit glad spierweefsel. Koolzuurgas zorgt ervoor dat het glas spierweefsel zich ontspant. Blaas je veel CO2 uit via het uitademen dan verkrampt het glad spierweefsel rondom de halsslagader en gaat er minder bloed richting hersenen. 2) In het bloed geeft koolzuurgas de prikkel aan hemoglobine om O2 los te laten, zodat het naar de lichaamscellen kan gaan. Adem je diep en zwaar, dan daalt de hoeveelheid CO2 in het bloed. Wat betekent dat de hemoglobine de zuurstof niet kan loslaten (Bohr-effect). Wat gebeurt er als iemand voortdurend te veel ademt? Dat noemt men chronische hyperventilatie. Het betekent dat de zuurstofopname van de hersenen continue niet optimaal is. Op lange termijn krijg je daar allerlei klachten van zoals angst en paniek, hyperventilatie-aanvallen, concentratieverlies, of geestelijke vermoeidheid.
0 Comments
Leave a Reply. |
over mezelf
Jarenlang heb ik hinder ondervonden van allergieën, en chronische hyperventilatie. Toen daar later astma bijkwam, ben ik beginnen zoeken naar andere oplossingen. Archives
April 2023
Categories |