Vaak hoor of lees je dat je met je buik moet ademen. Is dat correct? Zo ja, waarom? Ademen doe je met je ademhalingsspieren. Wanneer ze aanspannen worden de longen groter gemaakt, en zuig je lucht naar binnen. Wanneer deze spieren weer ontspannen, gaat de lucht er weer uit. We gebruiken twee spiergroepen bij het ademen:
(1) Het middenrif (dat direct onder de longen ligt) (2) De tussenribspieren (aanvullende spieren die tussen onze ribben liggen). Adem je met het middenrif dan voel je dat bij het inademen je buik naar voren komt. Daarom dat dit dan “buikademhaling” heet. Moet ik bewust met mijn buik gaan ademen? Je leest vaak het advies 'adem steeds met je buik'. Mijn ervaring is dat dit voor mensen die te veel ademen vaak een gevaarlijk advies is.Wanneer je bewust met je buik gaat ademen wordt je ademhaling vaak zwaarder omdat je wilt dat je buik beweegt. Je gaat dan nog meer “pompen” dan je normaal al doet. En zo wordt je ademhaling nog zwaarder... Helaas ligt bij veel ademhalingstherapeuten de focus op het leren van een buikademhaling (en soms leer je ook nog tellen). Maar dit vermindert de ademhaling maar zelden. Als je rustig leert ademen volgens de technieken van de Buteyko methode, kun je stellen dat je ademhaling veel rustiger wordt en automatisch een buikademhaling wordt. Je hoeft daar meestal niet specifiek voor te oefenen.
0 Comments
![]() Wereld Astma dag Vandaag is een goed moment om astma even in de kijker te zetten want het is Wereld Astma dag. Helaas is het voor mensen met astma is het elke dag ‘astma-dag’. Wist je dat de Buteyko methode een specifieke aanpak ontwikkeld heeft die astma-klachten drastisch doet afnemen? In Engeland wordt al sinds 1998 de Buteyko methode mee opgenomen in het astma protocol, als complementaire methode om astma klachten te verlichten. Deze verdwijnen namelijk wanneer je ademvolume (aantal liters lucht dat je per minuut ademt), ongeveer 6 L/min is. Een groot misverstand is dat een groot ademvolume (dus als je teveel ademt), vaak niet goed begrepen wordt. We horen maar al te vaak dat je meer en diep moet ademen en dat dit ‘gezond’ zou zijn. De idee dat je door meer te ademen, meer O2 binnenkrijgt is niet correct. Elke huisarts kan je vertellen dat het bloed vrijwel altijd voor 95% tot 99% verzadigd is met zuurstof. Veel meer kan er dus niet bij. Meer ademen betekent minder zuurstof voor je lichaamscellen. Dit medisch feit werd beschreven door fysioloog Christiaan Bohr en staat bekend als het Bohr-effect. Dat teveel ademen op lange termijn leidt tot allerlei klachten, weten we al lang, het is trouwens wat Dr Buteyko in de jaren ’60 reeds ontdekte. Astma is zo één van deze chronische aandoeningen, die als dit wordt vastgesteld bij de longarts, je te horen krijgt dat je dit levenslang zal hebben. Als troost krijg je dan te horen dat je blij mag zijn dat hiervoor medicatie bestaat. Als je verder zoekt en de theorie van Dr. Buteyko leest, zie je dat je door rustiger te gaan ademen (lees minder zwaar en diep), je klachten kan verminderen. Dit geldt voor stress, hyperventilatie, hooikoorts, vermoeidheid, slecht slapen, snurken, veel hoesten, verstopte neus en sinusitus, maar zeker ook voor astma. In een onderzoek toont Peter Litchfield (wetenschapper) aan via een specifieke scan hoe weinig zuurstof onze hersenen nog hebben na 1 minuut hevig hyperventileren.
Links zie je de opname van iemand die normaal en rustig ademt. Rechts zie je de hersenen van dezelfde persoon na 1 minuut sterk hyperventileren. De hoeveelheid zuurstof in de hersenen is gemiddeld met 40% afgenomen. Dit merk je zelf al snel wanneer je bvb een luchtmatras met je mond moet opblazen. Je voelt je dan duizelig en draaiering worden. Stop je met blazen en ga je weer gewoon ademen, dan gaat dit ook weer snel over. Dat de zuurstofopname in onze hersenen zo snel daalt, heeft 2 oorzaken: 1) De wand van je slagaders bestaat uit glad spierweefsel. Koolzuurgas zorgt ervoor dat het glas spierweefsel zich ontspant. Blaas je veel CO2 uit via het uitademen dan verkrampt het glad spierweefsel rondom de halsslagader en gaat er minder bloed richting hersenen. 2) In het bloed geeft koolzuurgas de prikkel aan hemoglobine om O2 los te laten, zodat het naar de lichaamscellen kan gaan. Adem je diep en zwaar, dan daalt de hoeveelheid CO2 in het bloed. Wat betekent dat de hemoglobine de zuurstof niet kan loslaten (Bohr-effect). Wat gebeurt er als iemand voortdurend te veel ademt? Dat noemt men chronische hyperventilatie. Het betekent dat de zuurstofopname van de hersenen continue niet optimaal is. Op lange termijn krijg je daar allerlei klachten van zoals angst en paniek, hyperventilatie-aanvallen, concentratieverlies, of geestelijke vermoeidheid. |
over mezelf
Jarenlang heb ik hinder ondervonden van allergieën, en chronische hyperventilatie. Toen daar later astma bijkwam, ben ik beginnen zoeken naar andere oplossingen. Archives
April 2023
Categories |